Viikon turinat #3

Tällä viikolla on tullut opittua uutta ja paljon! Suureksi riemukseni Rajalalta tilaamani E-M1 runko ja 12-40mm F2.8 PRO- objektiivi saapui kotiin juuri sopivasti ennen viikonlopun kuvauksia! Koulussa vastaan tuli salamien käyttö ja valitettavasti siinä asiassa näin luonnonvalo-fanaatikkona jouduin hieman antamaan myöten. Viikko huipentuikin eiliseen lapsikuvaukseen joka oli ennen kaikkea uutena kokemuksena hauska ja erittäin opettavainen!

Harjoittelimme koulussa keskiviikkona käsisalamoiden käyttöä. Olin aiemmin omistanut Canon EOS 1000D- aikana Nissinin käsisalaman, jota en tuolloin osannut käyttää. Mielestäni käsisalamat pilasivat kuvan ja tekivät niistä tökerön näköisiä. Kuinka väärässä olinkaan. Kun salamalaitteella aletaan imitoimaan luonnolista valoa, eli asetetaan salamavalo luonnolisen valonlähteen suuntaisesti kohteeseen voidaan tukea luonnollista valoa. Salaman tehoa säätämällä ja välähdystä hajoittamalla saadaan erittäin pehmeää ja miellyttävää valoa, joka myös näyttää hyvältä kuvissa. Allekirjoitan tämän lauseen nyt. Salama menee joulupukin listalle, ehdottomasti!

Olivia ❤

Keskiviikkona oli ilon päivä kun E-M1 runko saapui kotiin. Malttamattomana piti päästä hetki tutkailemaan pakettia, mutta maltoin mieleni niin, että koira pääsi lenkille ja itse sain ruokaa työpäivän jäljiltä. Uusi kamera saikin nimekseen “Olivia” ja tämä nimeäminen aiheuttikin huvittuneita ilmeitä niin kotona kuin töissäkin. Kaunis on kamera, vaikka kriitikot väittävät toista. Vieläpä tuon upean putken kanssa yhdistelmä on todella tehokas mylly ja kuvauksessa on todella ammattimainen tuntuma. Akkukahva helpottaa kameran käsittelyä itselleni, kun omaan isohkot kourat. Säädöt ovat helposti sormien ulottuvilla ja ohjelmoitavia näppäimiä on paljon. Itselläni tosin aika-ajoin tulee pieni ongelma akkukahvan laukaisinnapin kanssa, koska käteni osuu siihen, esim. kuvaa katsellessa siirtyy kamera aina kuvaustilaan heti. Mutta tämäkin on asia, josta voin opetella ns. “pois”.

Kokoero E-M10 ja akkukahvallisen E-M10 välillä on huomattava

Eilen kävin kuvaamassa ystävieni 2-vuotiasta hurmuria. Tyttö oli onnessaan lumesta ja säästä – kuten minäkin! Olivia pääsi heti ensitestiin ja jo ensimmäiset ruudut olivat lupaavia. Kamera lauloi, ehkä jopa liikaakin, koska kuvia on todella, todella paljon mistä valita! Myös huomasin, että muistikorteissa on todella suuri ero, nimittäin olen käyttänyt Sandiskin Extreme Pro- korttia, jossa on nopea kirjoitus/luku (90/95MBs) ja vastaavasti backuppina on ollut Kingstonin ns. “nelosluokan” kortti, joka on huomattavasti hitaampi. Tämä tuli esiin sarjakuvaustilassa kun kuvien kirjoittamisessa meni kauan aikaa niin kuvaus keskeytyi aina hetkittäin. Kuitenkin saimme paljon upeita kuvia luonnossa. Ajatuksena oli myös ottaa sisällä kuvia ja näitä myös otimme, mutta kellon käydessä eteenpäin oli aurinko jo siirtynyt sen verran pois “sweetspotista” olkkarissa, että tulimme siihen tulokseen, että otamme salamilla lisää kuvia myöhemmin. Tästä opittiinkin, että parempi pienen kannalta ottaa yksi setti kuvia per päivä tai päikkäriväli 🙂

Kun kävin kuvauspalaverin ystävieni kanssa esiin nousi mielestäni todella tärkeä seikka. Tämä seikka on se, että kuvattavan identiteettiä varjellaan somelta ja allekirjoittanut ei vanhempien toiveesta tule laittamaan näitä kuvia esille julkisesti minnekään. Tämä on mielestäni erittäin tärkeä asia jokaisen vanhemman pohtia oman lapsensa kohdalla miten toimia. Kuvat ovat tärkeitä muistoja elämän hetkistä ja alkuvaiheessa vuodet vierivät todella nopeaan, mutta lapset kasvavat ja mediakasvatuksella on oma aikansa ja paikkansa. Eli miettikää aina tarkkaan, minkälaiset julkaisuoikeudet annatte kuvillenne! Itse kuvaajana käyn tämän aina läpi asiakkaideni kanssa tarkasti läpi ja sama lukee myös kuvaussopimuksissani.

Mutta talvi on saapunut ja tänään vietetäänkin isänpäivää hyvän ruoan ja tarjoilujen merkeissä. Mukavaa sunnuntaita ja oikein hyvää isänpäivää kaikille iseille!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s